KP družstev ml. žáků – náš tým získal stříbrnou medaili!

Publikoval(a) Svatava Ptáčková dne

Aktualizováno 5.2.2017

sobotu 28.1.2017 se v Rychnově nad Kn. v příjemném prostředí Sportovní haly Romana Šebrleho konal Krajský přebor družstev mladších žáků, tj. hráčů do 12 let. Turnaj je současně kvalifikací na MČR, jehož se naše družstvo v posledních dvou letech jako tým pořadatele zúčastnilo. A jen krůček chyběl k tomu, abychom republikové mistrovství hráli i do třetice. Ale popořádku…

Do Rychnova, kde se letos místní klub Panda pod vedením velezkušeného trenéra mládeže p. Daniela aktivně chopil pořádání řady krajských turnajů mládeže, se tentokrát sjelo pouze 6 družstev (pro komisi mládeže KHŠS rozhodně k zamyšlení, vloni 12, pořádal náš klub). Systém turnaje tak byl daný, hrál každý s každým, tempo 2×15 min. + 10 sec/tah.

Naše družstvo pod vedením kapitánky Svatavy Ptáčkové tvořili na první šachovnici jako host Terča Šulcová, „naše“ hráčka, která však rozvíjí úspěšně svoji kariéru v pardubických Polabinách, na druhé stálice Matěj Komora, na třetí pracovitý a díky tomu velmi progresívně se zlepšující Miloš Bednář, na čtvrté borec s velkým potenciálem Honza Dedek a na páté benjamínek, ale pouze podle věku, Ondra Svoboda, o kterém lze uvést totéž, co o Milošovi. Vyrovnané družstvo, které svůj um na rychnovských šachovnicích plně potvrdilo. A nesmíme zapomenout na Péťu Příhodovou, která jako náhradník tým jistila, při úplné sestavě byla jako host zapůjčena týmu Třebechovic – a byla v něm se 3 body nejlepší!

1. kole jsme narazili na nejméně zkušený tým Sokola HK a vyhráli 4:1, když neuspěla Terča, která svoji partii po ránu ještě „prospala“ a prohrála na čas.

Naopak 2. kolo nám postavilo do cesty favorita soutěže Ortex HK a ukázalo se, že pro celkový výsledek turnaje byl tento duel klíčový. Prohrál Ondra, pak své soupeře pěkně přehráli Matěj a Honza – vedeme 2:1. Rozhodovalo se na první a třetí šachovnici. Terezka výborně hrála s favorizovaným Rokošem a přivedla jej až do časové tísně. Mezitím se dostal z horší pozice Miloš a nabídl soupeři remízu, který ji v obavě z prohry a spoléhaje na poslední partii přijal – již utkání neprohrajeme. Výrazně ratingově silnější soupeř Terezky však nezpanikařil a nakonec ji přehrál. Uhráváme výbornou, byť pro soupeře šťastnou, remízu 2,5:2,5.

Ve 3. kole jsme čelili, ostatně jako až do konce, dalšímu ze silných týmů Lípy. A bylo to drama. Za stavu 2:2 rozhodl o vítězství našeho družstva Miloš – 3:2. Klíčový výsledek pro boj o medalile, byť nás čekali další nebezpeční soupeři. To jsme ještě netušili, do jakého „laufu“ se naši hráči dostali.

Třebechovice s Péťou v sestavě proti nám postavilo 4.kolo. Tu však Ondra přehrál a ona tak utržila jednu ze svých 2 porážek v soutěži. Partie ale nerozehráli dobře Matěj a Honza a stáli na prohru. Zabodovali ovšem Terča a Miloš, Matěj po chybách soupeře posléze také zvítězil a v beznadějné pozici Honza nastražil soupeři klasickou léčku s nastavením dámy, který ji zbrkle sebral a následoval… mat na poslední řadě. Takže nakonec vyhráváme zdánlivě jednoduše 5:0, skóre však může hrát v závěrečné tabulce při rovnosti bodů velkou roli.

O hodnotě medaile, kterou již máme jistou, rozhodne 5. kolo. Ortex má stejné bodové konto jako my, avšak náskok 1,5 partiových bodů v pomocném hodnocení, hrají se Sokolem HK a není předpoklad, že ztratí. Takže se soustředíme na boj o 2. místo, ke kterému „stačí“ i prohra družstva se ziskem 1 bodu do skóre. Avšak proti nám stojí domácí Panda – loňský vítěz KPDMŽ. Během chvíle však Ondra svoji soupeřku zmatí a zajišťuje nám stříbrný kov. A poté přichází jedna výhra za druhou, impozantní výsledek 5:0 dokonce připravuje Pandu o bronzovou medaili.

Historická skvělá první medaile v krátké historii klubu ze soutěže družstev má tedy stříbrný lesk! A to ještě při vědomí, že zlato a postup na MČR unikly jen o pověstný „vlásek“… Vzhledem k mládí našeho týmu, neúčasti Míši Špriňara a dalších mladších talentů v záloze lze ale jistě reálně předpokládat, že v dalším roce o postup v této kategorii na republiku opet zabojujeme…

Výsledky:

 

Tabulka podle pořadí

1

2

3

4

5

6

body

skóre

pořadí

1.

Ortex Hradec

 x

2,5

4

4,5

5

5

13

21

1.

2.

ŠŠPM Lipky

2,5

 x

3

5

5

4

13

19,5

2.

3.

Lípa

1

2

 x

2,5

3

5

7

13,5

3.

4.

Panda Rychnov

0,5

0

2,5

 x

3

5

7

11

4.

5.

Třebechovice

0

0

2

2

 x

5

3

9

5.

6.

Sokol HK

0

1

0

0

0

 x

0

1

6.

Oficiální výsledky

Hráči – partiové body:

Šulcová

2

Komora

4

Bednář

4,5

Dedek

5

Svoboda

4

Příhodová – host Třebechovice

3

Poděkování patří rodičům za spolupráci na účasti dětí na turnaji a obzvláště pak Bednářovým, kteří o den odložili odjezd Miloše na lyžařský výcvik.

Hráčům pak díky za perfektní vystoupení na turnaji, které zaslouženě oslavili v rychnovském Kebab Housu. Absolutním výsledkem 5/5 se blýskl Honza Dedek (výkon 1855!) a byl jedním ze tří hráčů, kteří naplno v turnaji bodovali, ostatní se mu velmi přiblížili a měli výkon vysoko nad svůj rating. Nejtěžší úlohu na důležité první šachovnici také velmi dobře, až na drobný výpadek v 1. kole, zvládla Terča Šulcová. 

 Vyhlášení    Oslava

Fotogalerie

Zpráva na webu KHŠS

Kategorie:

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *