Zpráva Aničky Voříškové o Mistrovství ČR v Luhačovicích

Publikoval(a) Svatava Ptáčková dne

Mistrovství České republiky mládeže 2022 – Luhačovice

 

Ve dnech 12. – 19.3.2022 jsme se společně vypravili na týden do Luhačovic. Hrálo nás celkem sedm a s „odborným dozorem“ (jiní jim také říkali rodiče :D) nás zde přebývalo deset. Souboje na šachovnicích jsme sváděli v kulturním domě Elektra, který se nachází nedaleko proslulé lázeňské kolonády.

Všechno to začalo sobotním, ranním odjezdem z Hradce dvěma auty. Větší část výpravy „skupina A“, jak jsme ji úsměvně nazývali, dorazila na místo v pořádku, a ještě stihla oběd ve Zlíně. My s tátou „skupina B“ jsme i přes menší komplikace s volbou trasy a hledáním benzinové pumpy také dojeli do lázeňského městečka včas.

Hrálo se až od 15.30, a tak jsme se před kolem stihli ještě ubytovat. „Skupina A“ bydlela v kopečku kousek nad hracím sálem – ve Vile Charleston. Z toho, co jsem zaslechla, byli všichni s ubytováním spokojení, Honza si navíc pochvaloval balkón, který mu prý často poskytoval azyl před horlivými přípravami Ondry a Miloše. My jsme bydleli zhruba kilometr a půl od Elektry v menším bytě.

Mistrovství republiky je každoročně jedna z nejsledovanějších soutěží mládeže, proto byla znát nervozita před prvním kolem skoro u všech hráčů, a to nejen těch hradeckých. Celý turnaj se odehrával v jednom velkém sále s balkónem pro diváky, pouze pár šachovnic z „amatérů“ se nacházelo pod schody v jiné místnosti.

Ještě před slavnostním zahájením jsme s Honzou usoudili, že v sále je na náš vkus mnoho šachistů a málo kyslíku, a tak jsme otevřeli všechna okna. Později jsem toho trochu litovala, když začalo mrznout a já musela v časovce oblékat zimní bundu.

Nechci zde moc hodnotit naše šachové výsledky, všichni jsme se snažili, někomu se jen turnaj vydařil více, někomu se vydaří ten příští :). Přesto bych však vyzdvihla první kolo, kdy se nám podařilo uhrát nejvíce bodů, a to 6/7. Skokanem tohoto kola se stal bezpochyby Vojta (elo 1548), kterému se podařilo porazit Martina Huška (2189) – soupeře s ratingem vyšším o 641 bodů! Ještě jednou gratuluji!

Dále se rozepíšu spíše o těch nešachových zážitcích – stejně Vás to zajímá víc :DD. Hrálo se vždy ráno od 9 hodin, a tak jsme měli většinou volná odpoledne.

V neděli jsme podnikli výlet přes kolonádu k přehradě, který jsme k Víťově spokojenosti zakončili ochutnávkou místních oplatek. Část z nás se poté ještě před večeří vydala běhat.

V pondělí se hrálo dvojkolo, a tak jsme toho kromě příprav a odpočinku moc nestihli.

V úterý odpoledne jsme se vypravili na bowling, cestou dokonce stihli nadšenci ochutnat další minerální pramen. Odehráli jsme dvě kola, první bylo podle dozoru „rozehřívají“, v tom druhém se blýskl hlavně Víťa.

Ve středu na nás padla únava, a tak jsme odpoledne šli „pouze“ na procházku po kolonádě a do cukrárny. Mužská a chlapecká část znovu popíjela Vincentku a Ottovku, my s Ellen jsme místním pramenům tolik nefandily.

Ve čtvrtek se odpoledne odehrál fotbalový zápas „tři na tři“. Hvězdou se stala Ellen, která to klukům pěkně natřela a pomohla svému týmu k vítězství.

V pátek se část výpravy vydala vyzkoušet bazén a plovárnu.

V sobotu se ráno hrálo poslední kolo, po jeho skončení „skupina A“ odjela do Hradce. My jsme s tátou čekali na vyhlášení, po kterém jsme také opustili Luhačovice.

 

Turnaj hodnotím celkově jako vydařený, jak šachově, tak zážitkově. Ellen se umístila s 5,5 body na devátém místě! Mně se nakonec podařilo potvrdit nasazení a vyhrát kategorii dívek do šestnácti let. Ondra skončil na sedmém místě a Honza na devatenáctém, a to v nejtěžší kategorii H16. Kluci v otevřeném turnaji, Miloš, Vojta a Víťa, posbírali mnoho zkušeností a partií se silnými hráči. Nejvíce bodů uhrál Miloš, a to 5, a umístil se nad svým nasazením 68. Vojta skončil se 3,5 body na 133. místě a Víťa se 2,5 body na 165. místě.

 

Odkaz na výsledky:

http://chess-results.com/tnr617462.aspx?lan=5&art=0&fed=CZE

 

Závěrem bych chtěla poděkovat všem rodičům za doprovod a podporu, hlavní díky patří panu Michalovi Vlčkovi, který se ujal vedení výpravy, celý týden se o všechny staral a také vymýšlel odpolední program.

Také moc děkuji našemu trenérovi, FM Luboši Roškovi, za pomoc s tréninky a přípravami před i během turnaje.

 

Těším se na další turnaj a snad se brzy všichni znovu sejdeme!

Anna Voříšková