Zpráva Aničky Voříškové o Mistrovství světa v šachu v Rumunsku a foto

Publikoval(a) Svatava Ptáčková dne

Ve dnech 5. – 17.9. jsem se zúčastnila juniorského Mistrovství světa v rumunské Constantě. Hrála jsem kategorii dívek do 16 let.

 

Úvodem chci poděkovat mému trenérovi, Luboši Roškovi, za dlouholetou spolupráci a podporu. Luboš se nám obětavě věnuje mnoho let, pomáhá nám nastavit tréninkový systém, doporučuje šachovou literaturu, analyzuje s námi partie, učí nás zahájení, jezdí s námi na zápasy, fandí nám a mnoho dalšího. Mně usilovně pomáhal s přípravou na mistrovství a pak i s přípravami a rozbory během něj. Společně jsme vyhráli také mistrovství republiky, bez čehož bych se na MS nedostala. Luboši, pomáháš nám se vším, šachově i lidsky, jsme Ti za to moc vděční. Za sebe i za ostatní svěřence, moc děkuji!

 

 

Společně s českou výpravou jsme letěli do Bukureště, odkud jsme jeli zhruba 4 hodiny autobusem na pobřeží Černého moře. Ubytovaní jsme byli nedaleko hracího sálu, v moderním hotelu Ramada. Co se zážitků a poznatků týče, příjemně nás překvapily čisté písečné pláže a krásná okolní příroda. Naopak mě zaskočila neochota místních obyvatel vůči turistům, volně pobíhající psi a celkově neuklizené hlavní čtvrti. Při návštěvě Rumunska tedy doporučuji dávat na sebe pozor.

 

Turnaj se hrál na 11 kol bez volného dne, což se ukázalo být, jak jsme všichni předpokládali, velmi náročné. Po 40. tahu se nepřidávalo a remízu bylo možné nabídnout až po tahu 30. Kvůli tomu mnoho partií rozhodovaly časové tísně nebo fyzická únava. Celkově jsem skončila s 5 body na 52. místě. Určitě to mohlo být lepší, vzhledem k tomu, že jsem zahájila turnaj třemi výhrami, a i v dalších partiích jsem měla na deskách mnohem více bodů. S Lubošem pokračujeme v dalším tréninku a ze všech partií jsem se na základě našich analýz a rozborů poučila a posunou mě šachově dál.

 

Účast na podobné akci je pro mě velká zkušenost a zážitek. Jsem moc vděčná, že jsem díky podpoře od mého trenéra, oddílu ŠŠPM Lipky, Šachového svazu, rodičů a mých kamarádů a tréninkových parťáků mohla být součástí, podívat se do Rumunska a poznat hráče a hráčky z nejrůznějších koutů světa.

 

Anna Voříšková