Letní šachový tábor: 8. den – sobota 26.8.2017

Publikoval(a) Svatava Ptáčková dne

Dnes byl dopolední program spestřen návštěvou pana europoslance Tomáše Zdechovského, který přijel povědět dětem o své práci europoslance a motivovat je svou besedou k pilnému vzdělávání. Povyprávěl nám také o svých zážitcích z cest. Děti se ho mohly ptát na dotazy – pravděpodobně nejvtipnějším dotazem bylo, kdy se ke konci besedy jeden z účastníků tábora zeptal, jaký má takový europoslanec plat.

Aby děti nepřisly o každodenní dávku šachů, nahrazovaly si to ještě chvíli odpoledne. Venku bylo deštivo, což se zdá jako ideální podmínky, protože se ven nikomu stejně nechce. Dále pokračovalo odpoledne vyhlášením celotáborové hry (výsledky budou dodány večer).

Pořadí Název Barva Počet bodů
1. Řád Mečoptáků modří 730
2. Řád Exclibur oranžoví 705
3. Řád Černých vlků fialoví 630
4. Řád Rytířů ohnivého sudu zelení 595

Rekapitulace šachových tréninků na táboře – práce v tréninkových skupinách:

1. skupina byla vedena IM Tomášem Krausem a hlavním tématem byla obrana, studovány byly partie předních hráčů světa jako Petrosiana, Aroniana, Sinquefielda, Navary atd., dále blokáda, stavění pevností, hodnocení a pravidel pro pozic, věžové koncovky, strategie, některé typové pozice v sicilské, trénink koncovek

2. skupina pod vedením WIM Nataši Richterové se seznamovala a TOP 10 šachisty světa, procvičovala taktické motivy “přetížená figura”, “špatně chráněná figura”, u věžových koncovek pravidlo “most” a obrana 6. řady, rozbor partií mistra světa Magnuse Carlsenaa a ohadování tahů z nich, rozbory vlastních partií, ukázka motivů věžovek – Laskerovy schody, motiv překrytí, základy sicilské vč. Draka atd.

3. skupina trénovaná KM Tomášem Ptáčkem byla nejpočetnější, získávala informace v oblasti zahájení partií – hra 2 jezdců v obraně, Evansův gambit, dále taktiky – např. motivy dvojúder, odtažné napadení a odtažný šach, koncovky – mat dvěma střelci, dáma proti věži, dáma proti koni, věž a střelec proti věži, rozbor vlastních partií

4. skupina měla v průběhu tábora 2 trenéry, KMž Kateřinu Vlčkovou a KM + FA (mezinárodní rozhodčí) Martina Šmajzra, nejmladší talenti se dozvídali mj. o vazbě, dvojúderu, odtažném šachu, trénovali základní koncovky, rozébirali vlastní partie, řešili spoustu diagramů, procvičovali správný zápis partií, sehráli miniturnaj atd.

 

 

Kategorie:

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *