Šachový tábor KHŠS: závěrečná zpráva z pohledu hl. trenéra

Publikoval(a) Svatava Ptáčková dne

Na úvod hodnotím tábor jako velice vydařený. Podařilo se spojit 2 věci a udělat velkolepou akci.

1. náplní tábor byl šachový trénink a ten jsme naplnili s trenéry na maximum – trénovali jsme od rána do večera. Pěkně systematicky podle úrovně posluchačů.

2. náplní tábora byl sportovní program, který začínal rozcvičkou, pokračoval přes táborové hry venku a večer končil fotbalem. Kolektiv a atmosféra byla výborná, všem se nám tam moc líbilo smile.

Rekapitulace tréninkového systému:

5 skupin:

A – skupina 10 dětí, trenér Kraus/Roško

B – skupina 10 dětí, trenér Roško/Kraus

C – skupina 12 dětí, trenérka Richterová

D – skupina 10 dětí, trenérka Rošková

E – skupina 10 dětí, trenér Ptáček

Trenéři:

FM Ing. Luboš Roško

IM Kraus,

WIM Richterová

KMž Bc. Rošková

KM Ptáček

Hlavní vedoucí tábora – Mgr. Svatava Ptáčková

Vedoucí táborových her – Vadim Kablukov

 

Pracovali jsme jako tým a během tábora byla vynikající atmosféra. Trenéři dosáhli stavu synergie, kdy jako celek byli silnější než součet jednotlivců. Bohužel někteří trenéři ze soustředění talentů nemohli dorazit. I tak jsme to zvládli díky perfektní spolupráci.

 

Skupiny:

Skupina A B C D E
Trenér Kraus Roško Richterová Rošková Ptáček
Počet dětí 10 12 10 10 10
kritéria 1800-2200 1500-1800 1200-1500 1000-1200 Bez ratingu
           
1 Buločkin Rybáček Gloser T. Olšák Pech E.
2 Černý Martyniuk Archlebová Koblic Pech O.
3 Šolc Blažek Landsmannová Jakubec Jarešová
4 Gloser D. Kačírek Zelbová Dušánek Voříšek
5 Horák Vestfál Zelba Horný Dvořáček M.
6 Ret Voříšková Komora Pichová Jenček
7 Rokoš Pražák Špriňar Vošmik Šlapák
8 Fojt Bednář Schmutzer Albrechtová Pávek
9 Winter Dedek Till Lesák Kolous
10 Janouch Šmajzrová Levitner Marxová Dvořáček J.
11     Svoboda    
12     Hetfleischová    

Žlutě jsou zvýrazněni divoké karty

 

Táborový šachový program:

Pravidelné denní tréninky: trénovali jsme v dopoledních blocích 9-12 podle rozdělení ve skupinách.

 

Na obrázku ukazuje Káťa vzorové partie mistrů světa na téma rozehrání partie. 3 základní principy jsou vývin figur, centrum, bezpečnost krále.

Potvrzovací turnaj – tempo 10+2, možnost aby si někdo měl šanci vybojovat vyšší skupinu – vyhrál Martin Buločkin 6/7. Pomohlo to divokým kartám hlavně pro Wintera a Bednáře.

 

Turnaj v Holanďanech – vyhráli David Gloser + Viktor Pražák 8/9

 

Bleskový turnaj

vyhrál Roško 7,5/9, 2. místo Buločkin 6,5/9, 3. místo Rošková 6,5/9

 

 

Neoficiální přebor KHŠS H18 – hraje A skupina mezi sebou na 5 kol, tempo 30+30

 

1. místo Martin Buločkin 3,5/5

2. místo Petr Fojt 3/5

3. místo David Gloser 3/5

Speciální místo Jan Horák 3/4, poslední kolo nesehrál, protože kvůli nemoci odjel předčasně domů. Měl bojovat o první místo v posledním kole s Martinem Buločkinem. Turnaj zahrál velice dobře.

K hlavnímu turnaji chci ještě napsat jednu důležitou věc. Jelikož jsou kluci Martin a David kvůli extralize v jiných oddílech mimo kraj, je nemožné abychom uspořádali v kraji přebor, kterého by se zúčastnili. Kluci jsou od nás z kraje, bydlí v Rychnově a v Polici, trénují v Hradci Králové. Jsem moc rád, že se mohli všichni poměřit mezi sebou bez ohledu na oddíl. Všichni jsou od nás smile.

 

HODNOCENÍ TRENÉRŮ:

Tomáš Kraus

Tom byl na své lekce vždy perfektně připravený. Pomáhal klukům analyzovat partie a dával jim doporučení jak a na čem pracovat. Tomova šachová síla je obrovská a jeho trenérský potenciál převyšuje úroveň talentů na táboře. Jinak řečeno by mohl trénovat klidně někoho s ratingem 2300. Tom na táboře získal další praxi. Jeho budoucí povolání je učitel a sám učitelství na vysoké škole dokončuje. Jsem moc rád, že se trenérství věnuje a těší mě naše vzájemná spolupráce. Pro Toma bude do budoucna velká výzva dokončit titul velmistra, pokračovat v trénování extraligového týmu v Jičíně a dokončit vysokou školu. Vše určitě zvládne a všichni mu přejeme hodně sil.

Luboš Roško

Je trochu zvláštní hodnotit sám sebe smile. Trénování se věnuji skoro na poloviční úvazek k práci. Obojí je pro mne velice těžké stíhat, ale ještě nemám rodinu, tak to dávám jakž takž. Trénování dětí mě baví a naplňuje. Díky praxi na reprezentačních soustředěních s panem velmistrem Vokáčem, Davidem Kaňovským, panem Konopkou a dalšími profesionály vidím, kolik práce je ještě přede mnou. Rozhodl jsem se pro 2 – leté studium trenéra 1. třídy na FTVS Karlovy Univerzity. Mým cílem je vychovat v kraji desítky hráčů FM, IM možná GM a mojí vizí je extraliga mužů v Hradci Králové složená z hráčů našeho kraje. Svoji účast na táboře vidím jako další praxi a další krok k naplnění vize.

Nataša Richterová

Naty je mladá sympatická mezinárodní mistryně, přítelkyně Toma. Oba spolu trénují a studují učitelství. Naty nabírá trenérskou praxi a jako mladá slečna je pro naše malé šachisty velice sympatická a příjemná. Její velkou výhodou je vysoká herní síla a porozumění různým pozicím. Sama přemýšlí velice rychle a pochopí cokoliv. Trenérky mají na rozdíl od trenérů obrovskou výhodu, že lépe vedou ty mladé šachisty a rozumí jim. Trenérek je málo a doufám, že Naty bude i v budoucnu své trenérské schopnosti dál rozvíjet.

Kateřina Rošková

Hodnotit Káťu jako manželku je zase trochu neobjektivní a jsem zvědavý, co z toho bude doma, až si to přečte smile. Káťa bude trenérství studovat se mnou s cílem stát se trenérkou 1. třídy. Káťa je velice pracovitá a každý trénink je lepší a lepší. Nejlepší Kátinou vlastností je porozumění lidem. Její schopnost empatie na vysoké úrovni je pro mladé šachisty jako balzám na duši. Její názory na typologii osobností byly pro ostatní natolik zajímavé, že jsme otevřeli koutek psychologické poradny smile. Já sám jsem pacient už 7 let smile.

 

 

Tomáš Ptáček

Tom je odchovanec Evžena Gonsiora a pak chodil na tréninky několik let ke mně. Tomova síla je silný kandidát mistra minimálně 2150. V kombinaci s hudebním talentem se věnuje hraní a vystupování a na šachy mu nezbývá tolik času. Tom vedl své lekce perfektně a spolu jsme připravovali stejně tak jako s Káťou a Naty co učit. Tom rozumí lidem, a proto byl pro ty nejmenší velkou oporou. Tomovi bych rád ještě pogratuloval k úspěšně složené maturitní zkoušce a v pokračování na vysoké škole. Doufám, že se trénování bude v budoucnu více věnovat. Se systémem mu pomůžu a lidskost má na velmi vysoké úrovni a s tím se člověk rodí. Tom má na lidi talent. Jeho férový a sportovní přístup je pro ostatní vzorem.

Psychologická poradna – Bc. Kateřina Rošková

 

Krásný výhled od chaty na táboře.

 

Na závěr bych všem zúčastněným poděkoval za spolupráci a doufám, že byl pro vás tábor v Krkonoších nezapomenutelným zážitkem a zároveň perfektním soustředěním. Všem vám držím palce v dalším výkonnostním růstu a uvidíme se za pár týdnů na soustředění.

Luboš Roško – trenér

Kategorie:

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *