MEU v Murecku 2019

Publikoval(a) Svatava Ptáčková dne

31.7. – 8.8.2019 se v jižním Rakousku, na hranici se Slovinskem, ve městě Mureck, konalo 17. Juniorské mistrovství Evropské unie v šachu. Náš klub vyslal 4 hráče. V kategorii U12 Michala Špriňara a Matěje Komoru, v kategorii U 14 Annu Voříškovou a Jana Vestfála.

Naši hráči se při partiích, ale i ve volném čase, potkávali s účastníky z různých evropských zemí. V penzionu, kde jsme byli ubytovaní, jsme poznali polské, lucemburské a irské děti. Protivníky v šachových partiích byli dětem také Belgičané, Rakušané, Němci a další národnosti. Děti tedy prověřily na turnaji nejen své šachové, ale i jazykové dovednosti.

Každý den odpoledne se konalo jedno kolo turnaje, celkem se odehrálo 9 kol. Poté měl každý možnost analýzy partie v dobře připraveném zázemí turnaje. Všechny šachovnice byly snímané online a z hrací místnosti byl vysílán i živý video přenos.

Ve volném čase jsme podnikali různé výlety, užívali léto a jižní atmosféru okolí města Mureck.

Nemohli jsme vynechat procházku na farmu se zvířaty, která má zároveň venkovní expozici různých strojů, jak zemědělských, tak i motocyklů, letadel a vůbec všeho možného a snad i nemožného. Nejdéle jsme asi zůstali u velbloudů, ale zvířat a strojů tam bylo k vidění nespočet.

Cílem dalšího výletu byla vyhlídková věž Murturm, umístěná v nivě řeky Mur a poskytující výhled na celý region a sousedící část Slovinska. Také jsme navštívili unikátní historický mlýn na vodě.

Úspěch měly i naše návštěvy koupaliště v Murecku. Společné jízdy na tobogánu jsme si parádně užívali.  Krásné letní počasí nám také umožnilo rána i večery trávit dováděním v bazénu u penzionu.

Přes všechny lákadla tamního kraje jsme ale nezapomínali na šachovou přípravu na další partii. Každé dopoledne i večer jsme na toto měli určený čas. Snad i proto jsou konečné výsledky velmi příznivé. Všichni hráči uhráli min. 50 % bodů a všichni si polepšili oproti startovnímu nasazení. Anička Voříšková dosáhla na 7. místo ve kategorii U14 a mezi dívkami dokonce dosáhla na 2. příčku. Za to byla na závěrečném ceremoniálu odměněna krásným pohárem. Jan Vestfál ukončil turnaj s bodovým ziskem 6,5 bodu, stejným, jako měli hráči na 2.a 3. místě. Vlivem pomocného hodnocení ale nedosáhl na medaili, obsadil tedy 4. místo. Michal a Matěj v kategorii U12 získali 4,5 bodu. Michal Špriňar  obsadil 14. místo a Matěj Komora celkové 17.místo.

Celkovou spokojenost a dobrou náladu v naší výpravě po celou dobu turnaje podtrhl bezproblémový přejezd autem 550 km tam i zpět.

Já, jako vedoucí výpravy, jsem si s dětmi užila mnoho legrace a musím všechny opravdu pochválit, s disciplínou nebyl žádný problém.

Některé, zejména Matějovy hlášky jsou pro nás nezapomenutelné a měly by vejít do dějin. Pro příklad jedna z mnoha jeho proklamací před společnou partií s Michalem: „Chceš remízu? Já ne“. Hoši se tedy na šachovnici opravdově utkali a po lítém boji skončili partii remízou. Až na tuto partii, kde šlo o zdravé klučičí poměřování sil, si ale děti vzájemně fandily. Anička s Honzou radili před hrou mladším a český tým byl prý na turnaji vnímán jako výborná parta.

Na černobílém poli zažívaly děti velké nervy, ale celé dny bylo o zábavu postaráno a nálada v týmu byla bezvadná. Všichni máme mnoho hezkých vzpomínek a cenných zkušeností.

 

Fotogalerie https://loremroomyy.rajce.idnes.cz/MEU_v_Murecku_30.7._-_8.8.2019

Odkaz na chess results http://chess-results.com/tnr455494.aspx?lan=5&art=0&flag=30

 

 

Kateřina Lazáková ( vedoucí výpravy)

Kategorie:

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *