Ohlédnutí za rokem 2023

Publikoval(a) Ivan Picek dne

Nejvýznamnějším rokem v dějinách hradeckého šachu byl až do minulého roku rok 1966, kdy spojením dvou hradeckých oddílů vznikl šachový oddíl Slavia Hradec Králové, který se v následujících letech stal nejslavnějším a nejúspěšnějším východočeským šachovým oddílem.

Slavia během několika let postoupila do nejvyšší československé soutěže družstev.

(Naše země se v té době jmenovala Československá socialistická republika a kromě Čech, Moravy a Slezska zahrnovala také Slovensko. Nejvyšší šachová soutěž družstev se jmenovala Československá celostátní liga a hrála v ní také slovenská družstva.)

V roce 1977 Slavia Hradec Králové vyhrála celostátní šachovou ligu a stala se mistrem Československa.

Na obrázku jsou mistři Československa z roku 1977: Jaroslav Mojžíš, Josef Přibyl, Milan Weiner, Josef Nun, Karel Černý, Jiří Nun, Jaromír Říha, Zdeněk Pokorný, Vladimír Nevole, Milan Seifert a Evžen Gonsior.

 

V následujících desetiletích se však hradecké šachové oddíly začaly opět dělit a vznikaly nové. V jednu chvíli bylo v Hradci Králové dokonce 5 šachových oddílů (ŠŠPM Lipky, Slavia, Sokol, Lípa a Ortex), což je na jedno krajské město přece jenom příliš. V soutěžním ročníku 2022/23 byly v Hradci Králové tři oddíly, které měly družstvo ve 2. lize a bojovaly mezi sebou. Žádný z nich však nebyl schopen postoupit výše.

V roce 2023 se dějiny opakovaly. Opět došlo ke spojení dvou silných hradeckých šachových oddílů Slavia a ŠŠPM Lipky, které pokračují v činnosti pod hlavičkou ŠŠPM Lipky. Náš oddíl se tak stal přímým pokračovatelem nejslavnějších dějin hradeckého šachu!

Síla spojených oddílů se ihned projevila. Díky příchodu nových hráčů jsme v soutěžním ročníku 2023/24 mohli postavit 4 družstva a obsadili jsme jimi všechny soutěže od Regionálního přeboru po 2. ligu. Družstva A, B a C v první polovině soutěže dosud neprohrála a ve všech soutěžích bojujeme o postup. Družstva B a C jsou ve svých soutěžích na 1. místě  průběžného pořadí. Družstvo A je ve druhé lize čtvrté s těsnou ztrátou na vedoucí skupinu.