Ohlédnutí za regionálním přeborem

Publikoval(a) Ivan Picek dne

Regionální přebor původně vznikl jako nejnižší soutěž družstev určená pro méně silné hráče. Toto rozdělení však už dnes tak úplně neplatí. Dnes v Regionálním přeboru hrají především oddíly, které nemají dostatek členů na obsazení 8 šachovnic. Oddíly, které jsou schopny postavit 8-členné družstvo, hrají Krajskou soutěž. Oddíly, které nedokáží obsadit 8 šachovnic, hrají Regionální přebor bez ohledu na to, jak silné mají hráče. V Regionálním přeboru tak hrají hráči, kteří by mohli hrát Krajský přebor nebo dokonce i některou ligu. V Regionálním přeboru běžně hrají hráči s ELO přes 1900 a za Šachklub Jilemnice nastoupil dokonce hráč s ELO 2113!

 

V právě skončeném ročníku Regionálního přeboru hrálo naše družstvo D, které bylo zařazeno do skupiny C. V této skupině hrálo jen 8 družstev. Sehráli jsme tedy jen 7 zápasů, z nichž jsme jeden dokázali vyhrát a ve třech jsme uhráli nerozhodný výsledek. Zbývající tři zápasy jsme prohráli vždy nejtěsnějším poměrem 2:3. Vítězné utkání jsme sehráli s Lípou E, která skončila beznadějně poslední a jednou dokonce ani nenastoupila k utkání a prohrála kontumačně.

Nejúspěšnějším hráčem družstva D byl Martin Kocek, který odehrál všechna utkání a získal 6 bodů (úspěšnost 86%). Vynikajícího výsledku dosáhl mladý hráč Marek Střeleček, který získal 3 body ze 3 utkání (úspěšnost 100%).

Za družstvo D v průběhu soutěže nastoupilo celkem 8 hráčů.